Etiketler

31 Aralık 2020 Perşembe

Fedailerin Kalesi ALAMUT

 






 Kitap okumayı o kadar çok özlemişim ki, yazmaya vakit bulamıyorum.  Gülcihan Elif’in hikâyeleri öylece bir kenarda beni bekliyor. Beklesin diyorum bende, hasret giderelim huzur kokan kitaplarımla. Hamilelik süreci ve sonraki dönemde çok fazla okumaya fırsatım olmadı.  Şimdi eskisi kadar olamasa da sanki eski rutinime döner gibiyim.

  2020 herkes için zor bir yıl oldu. Hastalıklar, savaşlar, felaketler, şehit haberleri, kadına şiddettin artan dozu bir sürü kötü olayların yılı oldu. Dünyaca büyük bir sınavdan geçiyoruz. Korona virüs milyonlarca can aldı ve almaya devam ediyor. Yeni yılın, bütün dünyaya barış huzur ve sağlık getirmesini canı gönülden diliyorum.

  2020 benim içinde tekrar yılı oldu diyebilirim. Daha önceden kütüphaneden aldığım beni çok etkileyen birçok kitabı alıp ikinci kez okudum ve kütüphaneme ekledim. Neyi fark ettim biliyor musunuz? İkinci kez okuduğum her kitaptan aradan uzun zaman geçtiği için beklide sanki ilk kez okuyormuşum gibi keyif aldım.

 Vlademir Bartol’un Fedailerin Kalesi Alamut da bu kitaplardan birisi. Vlademir Bartol (1903-1967) 1938 yılında dokuz ayda tamamladığı Alamut en tanınan kitabıdır. Vlademir Bartol’un Sloven bir arkadaşı Marco Polo’nun Seyehatleri adlı kitapta Dağların Yaşlı Şeyhi adlı bölümü okumasın tavsiye etmiş. Marco Pola İpek Yolu üzerinde seyehat ederken İran dolaylarında haşhaş ve gizli bahçelerde tuttuğu kızlar sayesinde genç erkekleri cennetin anahtarının elinde olduğunu ve istediği kişiyi cennete gönderip geri getirme vaadiyle intihar saldırılarında kullanabileceği suikastçi birliği kuran bir diktatörden bahsedildiğini okuyor. Bartol bu konu ile yakından ilgilenerek yaklaşık on yıl boyunca araştırma yapıyor. Günlüklerinde kaderine kitabı yayıncıya teslim edecek kadar yaşaması için yalvarıyor. Ve sonunda kitabını bitirdiğinde aslında bir şahesere imza attığının bilinciyle çok mutlu oluyor. Fakat o dönemde Alman ve İtalyan işgali altında olan Slovenya da kitap yasaklanıyor ve komünist Yugoslavya da ise kitap yıllarca tehdit olarak görüyor.

 Kitap gerçekten bir şaheser, okuyan herkesin kendini Bin bir Gece Masallarında hissedeceğine garanti veririm. Ve bu kitabı kim okuyorsa Hasan Sabbah ve Alamut ile ilgili her şey dikkatini çekiyor ve daha fazla okumak daha fazla öğrenmek istiyor. Hasan Sabbah, Nizamül-Mülk, Sultan Melikşah, Tacilmülki Terken Hatun, Berkyaruk , Ömer Hayyam… Bu büyük tarihi karakterlerin hepsini bir kitapta okumak harika bir duygu!

 Sava kasabasında Tahir, Ali’yi yaad etmek ama asıl Selçukluya karşı faaliyet yürütmek amacı ile İsmaili adında gizli bir örgüt kurmuş. Ama İsfahan’lı eski bir müezzin örgüte kabul edildikten sonra örgüt basılmış ve tarikat mensupları hapsedilmiş. Tahir müezzini hain olduğu için gizlice idam cezasına çarptırarak idam ettirmiş. Bunun üzerine Tahir tutuklanıp Başvezir Nizamül-Mülk’ün talimatıyla başı vurdurulmuş. Aradan geçen yıllar sonra torunu Avni babası tarafından Alamut’a , büyük babasının intikamını almak için hizmet etmeye gönderilir. Alamutta Tahir’in torunu sevinçle karşılanır. İbni Tahir fedailik eğitimlerine katılır. Akıllı ve güçlü olduğu için diğer arkadaşlarından sonrada başlasa da her şeyi çabuk öğrenerek diğerleriyle aynı seviyeye gelir.

 Hasan Sabbah, Nizamül- Mülk ve Ömer Hayyam aynı okul arkadaşları olarak yansıtılmış kitapta. Gençken birbirlerine kim daha fazla yükselirse diğerine yardım edecek diye söz vermişler. Nizamül- Mülk başvezir iken Hasan Sabbah sarayda görevli imiş. Sultan Melikşah Nizamül-Mülk’ten gelir gider raporları istediğinde iki yıl istemiş Hasan Sabbah da 40 günde raporu hazırlayacağını iddia etmiş. Raporu hazır ettiğinde Sultanın karşısında okurken arkadaki sayfaların boş olduğunu görmüş ezberlediği kadarıyla aktarmış fakat Sultan sinirlemiş, Nİzamül-Mülk de “ bilge kişiler bu rapor için 2 sene demişlerdi. Bu sebeple bu işi kırk günde tamamlayacağını söyleyerek böbürlenmeye kalkan bu budalanın sonunda karşımıza geçip kekeleyeceği normal değil mi? Deyince sultan Hasan Sabbah’ı saraydan kovmuş.

 Fedai olarak yetişen İbni Tahir, Hasan Sabbah’ın sahte cennetine girecek ve haşhaşın etkisiyle suikast yapacak olan fedailerden biri.

 Her şeyden önce bu kitabın bir kurgu olduğu unutulmamalı. Tarihi karakterlerin hepsi sizi içine alıyor. Birçok hikâyenin gerçek olduğunu düşündürüyor.  Şu anda popüler kültürde TRT Kanalında, Uyanış Büyük Selçuklu dizisi yayınlamakta. Fakat dediğim gibi birçok şey tarihin birebir yansıması değil. Keyifli okumalar efendim .

16 yorum:

  1. Bu kurgusal kitap 'Alamut', siz kitabı iyice inceledikten sonra dikkatimi çekti. Saraydan kovulduktan sonra Hasan Sabbah'ın devamının hikayesi ilgimi çekti.

    Mutlu yıllar arkadaşlar.
    Umarım umutlarınız ve hayalleriniz gerçekleşir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunması gereken eserlerden biri diye düşünüyorum. Teşekkür ederim. Yeni yıl sizede sağlık huzur ve mutluluk getirsin.

      Sil
  2. Merhaba, okuma rutinlerimiz hep bozuldu. Eskiye dönme gayretindeyiz. Uzun bir aradan sonra ikinci kez okuma yaptığımda sizinkine benzer hisler yaşadığım benim de olmuştu. Fakat bu her kitap için gerçekleşmiyor.
    Sağlıklı, mutlu, huzur dolu bir yıl sizinle olsun. İyi okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende genelde beni atkisi altında bırakmış kitapları ikinci kez okumayı tercih ediyorum. Teşekkür ederim sizlerede yeni yıl bütün dileklerinizi gerçekleştirsin.

      Sil
  3. İlginç gönderi
    Size ve ailenize mutlu yıllar.
    Umarım 2021'de durum bir önceki yıla göre daha iyi olur, her şey normale dönebilir.
    Yeni yıl dilekleriniz gerçekleşsin.

    YanıtlaSil
  4. Boa noite minha querida amiga. Feliz Ano Novo e com muita saúde.

    YanıtlaSil
  5. Kitapları ikinci kez okumanın heyecanını yaşamanız çok dikkatimi çekti, insan önceki okuduklarını yeni benliğiyle tecrübeleriyle okuyunca bambaşka şeyler hissediyor, söylediğiniz gibi tarih çarpıtılmakla birlikte Hasan Sabbah gibi ön plana çıkmış dini liderler ardı arkası bilinmeden popüler kültürün malzemesi haline gelmesi çok üzücü

    YanıtlaSil
  6. Popüler kültürde malesef malzeme olarak kullanıyor bir çok tarihi karakter, yorumuzun içtenliği için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Alamut zor bir kitap sıkıcı tekrar okurmusun desen okumam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, size hitap etmemiş olabilir. Ben zevkle okudum.

      Sil
  8. Güzel bir kitaba benziyor ama okumak lazım tabi güzel bir inceleme olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil

Bazen yokluk sarar etrafını.  Sevgi yokluğu, şevkat yokluğu, anlayış yokluğu anlaşılmama yokluğu. O kadar yokluğun içinde varlığını bir türl...